Twitter Facebook Feed

PANDANGAN MENIPU

-ASSALAMUALAIKUM-

Betol ker statement manusia "Aku xpilih rupa, aku pilih hati budi". Xpon, "Rupa xpenting, dalaman tue yang penting". Xpon " Rupa 2 aspek kedua, hati tue aspek pertama". Xpon, "Aku xtengok pada paras rupa". BETOL KER?

Ader eh manusia yang masih kate xtengok paras rupa?. Ea ker?. Kadang2 statement cm2 mmg aku xbaper nk cayer r. Tajuk nie aku n Cik Ara pernah bincang. Kitowunk mmg xcayer r ngn bender cmtue. Law ader pown, kompem 1:1000 kowt. Kononnyer skunk nie banyak citer sal laki encem bagai nk mati jatuh chenta ngn gadis yang agak "comey" xpon yang agak "kecian" kulitnya n sanggupkan tinggalkan awek yang cun bagai nak mampos. Macam nk menunjukkan yang xtengok paras ruper. Ceh. Tolonglah. Hipokrit r sumer tue.

Laki nie kan, papehal mesti akan pandang rupa dulu. Baru lah tgok ke pangainya. Law teruk bebenar pangainya barulah dye nk tinggalkan, 2 pown law nk tinggalkan. Xpon mesti dyeowunk akan cakap " xper, pangai tue boleh diubah". ~Hampes~.

Selalu gak nengok sekeliling, yang cun2 kompem dah ader balak sumer, yang tinggal juzt yang xbper cun. Tapi kan, kadang2 yang cun tue pown leh pasang ramai sebb dyeowunk cun n dak laki2 nie pown masih nk try usha dyeowunk. (Dapat x?..ayat tunggang sikit). Tuelah kan, pokok pangkalnyer rupa nie penting. Law xdek ruper, saper lah nk pandang.

Law kater2 "love at the first sight". kompem ditujukan khas tuk dak yang ghupernyer cun nk gler. Sebab dak2 laki nie akan jatuh chenta ngn pandangan indah daripada mata mereka. Bagi yang suam2 kuku lak, law dapat jumper chentanya itupon pas dah lamer kenal. Barulah pandai nk bacer hati budi. Punyer lah lamer nk kompemkan yang si suam2 kuku nie istimewa di hatinya. Adoyai.

Sebenarnya, bukan laki jek cmtue. Pompuan2 nie pown samer. Cuber try tgok kat tempat owg ramai, kompem mater dak2 pompuan nie meliar mencari yang encem. Yang xencem lak? Mujur nk pandang. Law yang encem tgor sikit, pergh, xoleh balah perasan nyer. Tapi law yang xencem menegor, terus cakap eii, nk menggatal r tue. Kecian2.

Mmg xadil kan pandangan mata manusia nie. Hurm. Kadang2 aku pown tergolong dalam golongan nie. Golongan yang suker pada yang indah2 sajek. Sedangkan yang dijangka tidak indah 2 lebih cantik, lebih berkilau dari yang indah 2. Hope aku akan menghentikan pandangan ini. Ataupun, tundukkanlah pandangan supaya kiter tidak tertipu lagi.

Ape2 pown, bersyukurlah dengan apa yang telah dianugerahkan oleh-Nya. Semua yang diciptakan oleh-Nya adalah indah n paling sempurna. Kelebihan setiap individu mmg berbeza. Carilah ea.


Syukran Ya Allah

Salam...Adios..Daaaa

-Tot Harun-
Facebook
Twitter
Yahoo
Feed

3 comments:

cik @!en said...

setiap manusia punya kelebihan dan kekurangan masing2.. kecantikan dalaman tu lebih penting..

sbb bila cantik kt dalam.. ia akan terselah ke luar.. ^___^

kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang.. tapi pada mata yang memandang...



erk.. pjg plak komen ak nieh.. haha... sori ya tot.. ngeee

Are-Tot Harun said...

cantik lah ain deyh..hehehhe

cik bunbun said...

hahaha. ni lebih dari setakat betul! memang mengikut kajian semua orang akan terpikat pada luaran dulu sebab tu yg pertama skali org nampak ^__^