Twitter Facebook Feed

KISAH LIPAT BAJU


Assalamualaikum...

Hari ahad yang amat mencabar bagi seorang anak dara yang agak pemalas macam aku nie. ~Kantoi sudah~. Apakah cabarannya?. Malu lah pulak nak share kat sinie. Tapi apa boleh buat, aku sudah mula blur nak post entri apa di blog ini. So, apa yang mencabar sangat dengan arie ahad nie?.Tak lain tak bukan, jeng jeng jeng............MELIPAT BAJU.....kihkihkih...

Memang tak tipu lah, proses melipat baju merupakan 1 kerja yang paling aku liat nak buat. Tak kisahlah dekat rumah ataupun dekat hostel nie. Tapi rasanya lipat baju kat rumah tue ader rajin sikit sebab Mem Besar akan bagi arahan lipat, xpon perli2 sikit. Bila dah ader terasa sikit dengan keperlian itu,telinga pown dah agak2 merah, anak dara yang 'agak' rajin nie pown amiklah bakul baju yang bertimbun dengan baju untuk dilipat. Baju kat rumah tak banyak sangat nak dilipat. Kadang-kadang tue boleh kumpul sampai seminggu sebelum dilipat. Ini sebab kat rumah, kitowunk anak beranak lebih suker untuk menggantungkan sahaja baju yang ada. Contoh baju yang digantung adalah tshirt, baju jenjalan, n baju kurung. Even seluar slack pown kitowunk gantung taw. Memang mantooooppp lah kitowunk nie. Mr Abah cakap, lagi senang digantung daripada dilipat. dapat gak jimat ruang. Nak nunggu korang sumer lipat, ada kang jadi bukit baju2 tue sumer. Hehehehe...maap lah abah, angah nie bab2 melipat memang liat giler, law
abah suh ngemas ker, masak ker, angah memang tak yah disuruh. Laju jek buat.

'anak dara yang rajin'


Itu cerita kat rumah, kalau dekat hostel cmner plak?.Uiiiisssshhhhh... lagi lah bertambah pemalasnya. ~ingin diingatkan di sini bahawa bilik saya sentiasa kemas okeh walaupun ada habit malaz melipat baju~ nak jugak tue back up diri sendiri. Kuikuikui. Hari sabtu proses membasuh baju, manakala ahad nya perlulah melipat baju tesebut. Kalau ditangguhkan ada kang makin bertimbun baju tue. Ini pown baru sudah melipat baju yang bertimbun tersebut. Penat gak dok congok kat tepi katil sambil lipat. Sakit2 lutut jadinyer. Nak bersila, xsampai pulak nak amik baju kat atas tilam tue. Tinggi sangat katilnya, tuan badan lak ada masalah tang ketinggian, so terpaksalah tahan sekejap. Sakit pon sakitlah, daripada menyemak baju tue kat atas katil, ank tido pown susah nanti. So sekrang nie, katil saya dah clean n clear daripada sebarang baju yang belom dilipat. Tegang jek tengok cadar. Keunguan. Yeah!!.. tak sangka dapat gak aku melipat baju yang bertimbun. Akhirnya sikap liat lipat baju dapat ditewaskan hari nie. FIGHTING!!!


Facebook
Twitter
Yahoo
Feed

2 comments:

cik @ien said...

are tot!! sorry to say..

aku xleh nk baca lama2 entry guna tulisan nie.. maybe klo besarkan sikit tulisan bru okey kot..

just bg pendapat.. sowie..


p/s : aku kan rabun~ hehe

Are-Tot Harun said...

ain, aku dah adjust..hehe..metacih..